Assalamualaikum & salam sejahtera
PHS ingin berkongsi informasi kesihatan berasaskan warna buah-buahan dan sayuran
untuk membantu pembaca mempraktikkan amalan pemakanan yang sihat.
Berikut adalah jadual ringkas makanan dan khasiatnya:
WARNA
|
BUAH-BUAHAN & SAYURAN
|
KHASIAT
|
Putih kehijauan
|
Bawang, bawang putih, asparagus
|
Allyl sulfides; Memusnahkan sel kanser
|
Merah
|
Tomato, tembikai, guava
|
Lycopene; antioksida (menyahtoksin/racun dari badan)
|
Kuning-oren
|
Oren, lemon, pisang, pic
|
Vitamin C; detoks bahan beracun dari badan (sisa buangan badan)
|
Oren
|
Lobak, mangga, labu
|
Beta carotene; meningkatkan imun badan
|
Hijau
|
Bayam, peppermint; daun mulberry
|
Follate; membina sel yang sihat
Klorofil; penawar semulajadi
|
Hijau muda
|
Brokoli, kobis, ulaman
|
Indoles, lutein; menghapuskan karsinogen (bahan penyebab kanser)
|
Coklat
|
Bijian, kekacang
|
Fiber: menyah karsinogen
|
Biru
|
Blueberry, plum
|
Anthocyanins: memusnahkan radikal bebas
|
Ungu-merah
|
Anggur, beri, terung, kismis
|
Resverator; meningkatkan estrogen
|
Untuk makluman pembaca, pemakanan buah-buahan dan sayuran juga perlu diseimbangkan dengan pemakanan lain seperti daging, sumber tenusu, sup dan sebagainya sesuai dengan khasiat diperlukan badan.
Sungguhpun begitu anda perlu merujuk pada pakar pemakanan sekiranya amalan pemakanan anda
memberi kesan sebaliknya. Contohnya buah-buahan tidak boleh diambil secara berlebihan terutama
mereka yang menghidap kencing manis dan darah tinggi.
Ada juga tumbuhan yang tidak sesuai dengan jenis darah tertentu contohnya penghidap Hepatitis, alergi dan sebagainya.
Namun apa yang penting anda perlu mengamalkan makan seimbang, bersederhana dan banyakkan minum air masak untuk membantu proses badan seperti perkumuhan, detoks dan sebagainya.
Selamat menjalani kehidupan lebih sihat, In sha Allah.
Sikit-sikit yang penting istiqomah.
0 comments:
Post a Comment